Guide til

Opbevaring af vin

Er du vinentusiast eller nyder du blot et enkelt glas til maden i ny og næ? Korrekt opbevaring af vin er vigtig for at opfylde flere forhold omkring vinens nuancer. I dette indlæg får du gode tips og råd til hvordan du bedst opbevarer vin.

Gode råd til opbevaring af vin

Hvis du ikke har den fuldkommen ideelle vinkælder under huset, så behøver du ikke at fortvivle på din vinsamlings vegne. Vin er en videnskab, og der er mange ting at overveje og tage stilling til, hvis man har at gøre med en sjælden chardonnay, riesling, syrah eller pinot noir. F.eks. vil en specifik vinsort fra 1962, der er blevet opbevaret korrekt, peake på et ganske bestemt tidspunkt.

Så uanset om du er garvet veteran og connoisseur udi vinens verden, eller din interesse for vin lige er blevet vakt, så er opbevaringen en af de første forudsætninger for en udsøgt smagsoplevelse, når du vælger at trække flaskens korkprop op.

Opbevaring_af_vin

Undgå disse forhold, når du opbevarer vin

Der er en række ting, man helt bør undgå, når det kommer til opbevaring af vin. Mange har en tendens til at opbevare vinflasker i køkkenet – og det er faktisk en rigtig dårlig idé. Temperaturudsving ved madlavning på komfur, i ovnen, osv., har en rigtig dårlig effekt på vinen, og desuden vil rystelser og vibrationer fra elektriske køkkenapparater, skabslåger der åbnes og lukkes, køleskab, osv., ligeledes påvirke vinen i en negativ retning. Derfor vil vi altid anbefale at du holder vin – og i særdeleshed de vine, du agter at gemme – ude af køkkenet.

Ligeledes bør vin, du vil opbevare i længere tid, opbevares liggende. På den måde undgår du at korkproppen tørrer ud. Vinen i en opretstående flaske kommer ikke i kontakt med korkproppen, og så vil korkproppen over tid begynde at tørre ud og der vil nemt kunne strømme ilt ind i flasken. Køber du en flaske vin, som du agter at drikke inden for relativt kort tid, kan du sagtens opbevare flasken opretstående.

Sollys har næsten samme effekt på vin, som det har på vampyrer! Sollys og vin er ikke et godt match. Har du f.eks. en vinreol stående i stuen, hvor sollyset i løbet af dagen falder ind på vinflaskerne, bør du med det samme gå på jagt efter et nyt opbevaringssted til dine vinflasker. Solens stærke UV-stråler kan fremskynde vinens modningsproces, og forstyrre den naturlige smagsudvikling. Al slags vin, rødvin, hvidvin og mousserende vin, er følsom overfor sollys, så overvej altid om der er risiko for påvirkning fra sollys på de steder, hvor du opbevarer din vin. 

Ligeledes bør du også være opmærksom på luftfugtigheden i det rum, hvor du opbevarer vin. En luftfugtighed på under 50 %, kan få korkproppen til at tørre ud og skrumpe, og derved vil ødelæggende ilt kunne slippe ind i flasken og forstyrre vinens naturlige proces. Er luftfugtigheden over 50 % bliver omgivelserne simpelthen for fugtige, og det kan få vinflaskernes etiketter til at løsne sig eller måske endda gå i stykker. Og samler man på sjældne vine, så er det ikke noget, der forhøjer en eventuel gensalgsværdi, tværtimod. Vil man kontrollere luftfugtigheden mere nøjagtigt, vil et vinkøleskab i mange tilfælde være det bedste alternativ.     

En sidste ting, du altid bør have for øje, når du vil opbevare din vin optimalt, er temperaturen i rummet. Der må hverken være for koldt eller for varmt. Vin tåler ikke frost og begynder temperaturen at snige sig op over 20 grader, så er det heller ikke godt. Generelt vil vinen under opbevaring befinde sig bedst ved en temperatur mellem 12 og 16 grader. Men faktisk er det ikke så vigtigt om vinen opbevares ved 10 eller 18 grader, det vigtigste er faktisk at temperaturen er nogenlunde konstant. Temperatursvingninger er ikke godt for vin, så opbevaring af vin i rum, hvor temperaturen veksler bør man holde sig fra.   

Opbevaring_af_vin

Skab de bedst mulige opbevaringsforhold for vin

Er man ikke så privilegeret at have en vinkælder med endeløse rækker af vinflasker opbevaret under perfekte forhold, så behøver man, som tidligere nævnt, ikke at fortvivle. Et ganske almindeligt klædeskab kan være helt fint til at opbevare vin i. Så medmindre du ligger inde med flere hundrede flasker, vil du nemt kunne opbevare en god samling vin bagerst i et klædeskab. Men igen, vær opmærksom på at temperaturen ikke bliver for høj. Mange vinflasker leveres i dag i emballage som papæsker eller måske gaveæsker, og det kan være en god idé at lade vinen blive i denne emballage for ekstra beskyttelse af flasken mod f.eks. sollys.

Opbevaring_af_vin

Opbevar din vinsamling sikkert hos Boxdepotet

Faciliteterne er sikre og udstyret med videoovervågning og tyverialarm, og det er kun dig selv, der har nøgle og adgang til dit depotrum. Der bliver også løbende holdt opsyn med lokalerne af Boxdepotets medarbejder, men alt det kan du læse mere om her

Lån en af vores trailere

Har du brug for en trailer til transport af dine ting til depotrummet, så kan du ved leje af et depotrum hos Boxdepotet booke en lukket trailer helt gratis. Denne service tilbyder vi også, når du på et tidspunkt vælger at flytte tingene ud af dit depotrum igen. 

Boxdepotet har pt. fem afdelinger med tre lokationer i Jylland og to på Fyn (Hadsten, Horsens, Hedensted, Otterup og Assens). I vores professionelle depotrumsfaciliteter har du mulighed for at leje depotrum i størrelser fra 5 m3 og op til 40 m3.

Brug for mere opbevaringsplads?

Scroll til toppen