Guide til

Opbevaring af malerier

Malerier kan have stor materiel værdi, men samtidig kan et maleri også have stor affektionsværdi for den enkelte. Derfor er korrekt opbevaring af malerier vigtigt, især hvis du ønsker at kommende generationer også skal have mulighed for at nyde kunstværkerne. I denne guide kan du læse mere om opbevaring af oliemalerier. 

Pas godt på dine malerier

Det bedste sted for et maleri at befinde sig, er naturligvis på væggen. Her kan du se og nyde dit kunstværk hver dag. Normalt er indeklimaet i danske bygninger velegnet for malerier at være i. Der kan dog være situationer eller perioder, hvor det ikke er muligt at dine malerier kan hænge på væggen, og skal opbevares i kortere eller længere tid. I disse situationer er det vigtigt at tage sine forholdsregler, så malerierne ikke bliver beskadiget.

Undgå fugt og kulde under opbevaring af malerier

Kombinationen af fugt og kulde kan være katastrofal for et oliemaleri. Hvis et oliemaleri opbevares koldt og fugtigt, kan der opstå krakeleringer i malingen eller det kan blive udtværet. Træet der holder lærredet kan give sig, gøre billedet skævt eller rykke det fra hinanden. Der kan også sætte sig svamp og råd i oliemaling. Derfor er både kældre og loftsrum, som er dårligt isolerede, ikke det bedste valg som opbevaringssted for dine malerier. Vælg hellere et sted med en nogenlunde konstant temperatur og luftfugtighed samt god luftgennemstrømning.

Opbevaring-oliemaleri

Send ikke dit maleri på charterferie

Ligesom for meget fugt og kulde kan ødelægge malerier, så kan for meget varme også have en skadelig effekt. Du bør derfor undgå at opbevare maleriet ved en direkte varmekilde, hvilket også gælder når det hænger på væggen. Det anbefales derfor, at du undgår at hænge dine malerier direkte over en radiator. Direkte sollys kan medføre falmning og misfarvning og give oliemalingen en mat glød. Derfor bør du også altid tilstræbe at undgå direkte sollys både ved opbevaring og ophængning af dine malerier.

Den vigtige indpakning inden opbevaring

En god indpakning af malerier, der skal sættes til opbevaring, er altid en god investering. Det kan dog virke som en lidt større opgave at pakke et maleri ind, og du skal være påpasselig med hvilke materialer du benytter. 

Opbevaring-indpakning-maleri

Rammen - tag dig af hjørnerne

Hvis maleriet er indrammet, er det vigtigt at passe på rammen. Her er hjørnerne særligt udsatte, og det giver derfor mening at bruge papstykker eller bølgepap til at lave en ekstra beskyttelse. Ved specielt skrøbelige eller antikke rammer kan man vælge at pakke alle siderne ind i bølgepap. Det er godt først at gennemgå bagsiden for søm eller holdere, som kan være gået løs.

Masser af bobleplast

En grundig indpakning med bobleplast skaber et godt grundlag for beskyttelse af maleriet, når det skal opbevares i længere tid. Brug altid et dobbelt lag og spænd det stramt over maleriet. Stabiliser evt. med pakketape ved hjørnerne og på kryds og tværs af billedet. Er malerierne specielt værdifulde eller har de stor affektionsværdi, vil det oftest anbefales at du enten laver en træramme eller trækasse som de kan stilles i. Det kan også være en god idé, at sætte et klistermærke på din indpakning med information om maleriet eller en advarsel om, at det skal håndteres forsigtigt. 

Det rette valg til opbevaring af malerier

Hos Boxdepotet er vores rum opvarmet med gulvvarme og holder en konstant temperatur med lav luftfugtighed. Der er god udluftning, uden at der er direkte sollys. Her er et godt indeklima med rigtig gode betingelser for opbevaring af dine malerier.

Vi har derudover meget høj sikkerhed med alarmer og videoovervågning døgnet rundt. Du har et personligt depotrum med din egen private hængelås. Har du brug for det, kan du altså trygt opbevare dine malerier hos os! 

Brug for mere opbevaringsplads?

Scroll to Top