Guide til

Opbevaring af batterier

Batterier er nødvendige for drift og funktion af et hav af forskellige produkter, værktøj, køretøjer, smartphones, ure, osv., og i denne artikel får du en række tips og gode råd til hvad du bør være opmærksom på, når du har behov for at opbevare batterier i kortere eller længere tid. Bliv klogere på hvordan du bedst muligt opbevarer forskellige typer af batterier, så de holder længst muligt.  

Guide til opbevaring af batterier

Hvis man tænker over det, er det ganske exceptionelt i hvor mange forskellige produkter, gadgets, maskiner, værktøj, køretøjer, etc., der indeholder et eller flere batterier. Og netop batterier af noget nær enhver art, er centrum for dette blogindlæg – og i særdeleshed opbevaring af batterier.  

En god tommelfingerregel, når det gælder opbevaring af batterier, er at batterier af enhver tid bør opbevares ved stuetemperatur (ca. 15 grader eller derover). Hvis du f.eks. har et opvarmet værksted, kan dette være en helt perfekt lokation, hvis du skal opbevare bilbatteri, batterier til værktøjet eller måske batteriet til elcyklen. Tørre forhold er vigtige ved opbevaring af batterier. Et eksempel på de problemer, du kan stå med hvis du ikke opbevarer batterierne til dit batteridrevne værktøj, er at du slet og ret står med et batteri, der ikke længere kan lades op, når du står og igen skal have klippet hækken, trimmet græskanterne eller boret et hul i væggen med den batteridrevne boremaskine. Hvis man skødesløst lader den type batteridrevet stå udenfor eller under for varme eller kolde forhold, så kan du være forvisset om at batteriet tager permanent skade.

Derfor bør du altid afmontere batterier på batteridrevet værktøj, når du ikke skal bruge det inden for en overskuelig fremtid – og naturligvis tænke over et velegnet opbevaringssted til batterierne.  

Guide til opbevaring af batterier

Opbevar batterier ved stuetemperatur

Ovenfor nævnte vi at du bør have stuetemperatur for øje (ca. 15 grader eller lidt mere), når du har brug for at opbevare batterier. Men samtidig er det også vigtigt at påpege, at det bestemt ikke er en god idé at opbevare batterier under forhold, hvor de udsættes for stærk varme eller varmekilder som f.eks. radiatorer, varmeovne og direkte sollys.  

Mange anvender batteridrevne værktøjer, som f.eks. boremaskiner, hækkeklippere og græstrimmere, og batterierne til denne type værktøj tåler ikke frost. Derfor bør batterierne altid afmonteres og opbevares ved stuetemperatur, så du undgår at et batteri, der måske blot er et år gammelt, ikke længere vil lade. Inden batterierne opbevares for vinteren, bør du ligeledes lade dem halvt op. På den måde holder de længst muligt.  

I forbindelse med el-værktøj, så er det ikke fordi værktøjet ikke kan modstå de lave temperaturer, men når temperaturerne igen begynder at stige, vil der typisk dannes kondens, og det får værktøjet til at ruste. Frostsikret opbevaring af el-værktøj og batteridrevet værktøj er meget vigtigt.

Undgå magneter og metalgenstande sammen med batterier 

Som nævnt, er en nogenlunde konstant temperatur ved 15-18 grader optimal, når det handler om opbevaring af batterier. Opbevaring af batterier ved en sådan stabil temperatur er samtidig med til at forhindre korrosion, ir og rustdannelser. Derudover bør du altid undgå at opbevare batterier sammen med magneter og metalgenstande, da disse kan påvirke batterierne negativt, og potentielt medføre kortslutning.

Hvis du køber nyt batteri til bilen, elcyklen, hækkeklipperen eller lignende, bør batteriet altid opbevares i den originale emballage indtil det tages i brug.

Guide til opbevaring af batterier

Pas godt på dine ting - book et opvarmet depotrum

For at sikre, at bilbatterier yder optimalt gennem hele deres levetid, skal de opbevares ved en årlig gennemsnitstemperatur på 15°C. Temperaturen må ikke overstige 25° C i længere tidsintervaller, da det kan forkorte batteriets levetid.

Når du har afmonteret batteriet fra bilen, eller har købt et ekstra batteri til bilen, bør batteriet opbevares under kølige og tørre forhold. Når et bilbatteri lægges til opbevares, er det en god idé at sikre sig at bilbatteriet er fuldt opladet, og herefter bør det genoplades ca. hver anden måned så længe det ligger til opbevaring, og ikke er monteret i bilen.

Korrosion og irrede poler og fatninger kan beskadige batteriets ydeevne, reducere levetiden og samtidig også udgøre en sikkerhedsrisiko for miljø, mv. Er bilbatteriet angrebet af korrosion og ir, kan dette i de fleste tilfælde fjernes ved børstning af poler samt stik/klemmer med en opløsning bestående af vand og natron (bagepulver). Herefter bør du smøre de rengjorte områder med et antirustmiddel inden stik og klemmer tilsluttes batteriet på ny.

Elcykler er blevet et populært transportmiddel for rigtig mange mennesker. Og her er der selvfølgelig også et batteri at tage hensyn. Batterier på elcykler er nemme at afmontere, og derfor er de også sårbare overfor tyveri, hvis du lader batteriet sidde, når du parkerer og forlader cyklen for at udføre de gøremål, du nu måtte have. Det er derfor altid en god idé at tage batteriet til elcyklen med dig, hvis du har mulighed for det. At låse elcyklen beskytter ikke batteriet mod at blive stjålet.

Hvis du ikke har brug for dit elcykelbatteri i kortere eller længere tid, anbefales det at du opbevarer på et plant, stabilt grundlag og udenfor direkte sollys. Omgivelserne skal være tørre og fugtfrie, og i forbindelse med elcykelbatterier bør temperaturen ligeledes ligge omkring 15-18 grader. Når batteriet ligges til opbevaring skal det enten være delvist eller fuldt opladet. Se yderligere informationer i instruktionsmanualen til din elcykel for nærmere info om det enkelte batterisystem. Batteriet bør lades helt op mindst én gang hver anden måned for at beskytte mod dybdeafladning.

Har du brug for opbevaringsplads til dine batterier, hvor opbevaringsforholdene er optimale og sikre?      

I Boxdepotets depotrum er der installeret gulvvarme, så der er ingen temperaturudsving, som kan medføre fugt, ir, korrosion og rustdannelser på batterier og lignende.  

Opbevaring af batterier_power banks

Lej et depotrum med gulvvarme hos Boxdepotet til dine batterier

Faciliteterne er sikre og udstyret med videoovervågning og tyverialarm, og det er kun dig selv, der har nøgle og adgang til dit depotrum. Der bliver også løbende holdt opsyn med lokalerne af Boxdepotets medarbejdere. Læs mere om alle vores sikkerhedsforanstaltninger her.

Lån en lukket trailer til transport

Når du lejer et depotrum hos Boxdepotet har du mulighed for kvit og frit at låne en lukket trailer til transport af dine ting. Det har du mulighed for både når du skal flytte tingene hen til depotrummet, og når du på et tidspunkt skal fraflytte depotrummet.

Boxdepotet har pt. fem afdelinger med tre lokationer i Jylland (Hadsten nær Aarhus og Randers, Horsens og Hedensted) og to på Fyn (Otterup nær Odense og Assens på Vestfyn). I vores professionelle depotrumsfaciliteter har du mulighed for at leje depotrum i størrelser fra 5 m3 og op til 40 m3.

Brug for mere opbevaringsplads?

Scroll to Top